ישנם אלפי עורכי דין מורשים העוסקים בדיני משפחה בישראל. מציאת עורך דין המתאים למצבכם האישי היא לא תמיד פשוטה. עורך דין איכותי יעשה את ההבדל בהתמודדות שלכם עם המערבולת הרגשית הזו בחייכם וגם יוכל לספק לכם את התוצאות הטובות ביותר. אז איך בוחרים את המועמד הנכון? ריכזנו כמה גורמים חשובים שכדאי לקחת בחשבון בתהליך הבחירה של עורך הדין לדיני משפחה עבור התיק שלכם:
זמינות
עד כמה עורך הדין שברצונכם להעסיק זמין? רוב משרדי עורכי הדין להוטים להשיג לקוחות חדשים ויגיבו יחסית במהירות לפניות ראשוניות של לקוחות פוטנציאליים. אם משרד עורך דין לא יחזור אליכם מיד עם תחילת מערכת היחסים שלכם, אולי כדאי שתחשבו פעמיים אם לשכור את שירותיו. אם עורך דין לא יכול לטרוח ליצור אתכם קשר כאשר הוא מקווה שתעסיקו אותו, סביר להניח שהוא לא יגיב מהר יותר ויתייחס בהתאם לאחר שתשלמו לו את התשלום הראשוני על השירות.
כמה זמן עורך הדין עוסק בתחום?
אין תחליף לניסיון. עורך דין שמטפל בענייני גירושין ומשמורת במשך עשרות שנים, כמעט בוודאות הולך להיות בקיא יותר מאחד שעוסק בפועל במשך שנה או שנתיים. ברור שכל עורכי הדין צריכים לצבור ניסיון איכשהו, אבל התיק שלכם בדיני משפחה הוא קריטי למשפחתכם ולעתיד הכלכלי שלכם, זו לא אמורה להיות חווית הלמידה הראשונה של עורך הדין שלכם.
האם לעורך הדין יש ניסיון עם מקרים דומים כמו שלכם?
אם התיק שלכם מורכב יותר או משלב אלמנטים לא שגרתיים, כדאי לשאול את עורך הדין אם הוא טיפל בנושאים אלה בעבר, באיזו תדירות הוא טיפל בסוגיות כאלו, ואילו תוצאות הוא השיג עבור לקוחות במצבים דומים לשלכם. לדוגמה, עורך דין שמעולם לא טיפל בגירושין בינלאומיים למשל, או הערכת משמורת משפטית, או סכסוך משמורת בו מעורבים בני זוג חד מיניים, עשוי שלא להיות מודע לבעיות פוטנציאליות שיכולות להתעורר במצבים כאלה.
מה שחשוב להבין הוא שאין דבר כזה “מקרה שגרתי” של גירושין או משמורת. גם אם המצב שלכם נשמע פשוט יחסית, זה יעניק לכם ראש שקט לדעת שעורך הדין שלכם מנוסה בסוגי מורכבות שונים של תיקים ושיוכל בוודאות לעזור לכם.
עורכי דין טובים גם ינסו לתת לכם שיעורי בית ומשימות לקידום התקשרותם. הם מבינים שקשר מקצועי טוב באמת מתקיים כאשר יש עבודת צוות והלקוח משתתף באופן פעיל בתיק שלו. עורך דין טוב יודע שמי שמכיר את העובדות הכי טוב בתיק שלכם זה אתם, והוא רוצה את עזרתכם כדי לעזור לכם לנצח את התיק.
פשרה וליטיגציה
פשרה וליטיגציה הם שני צדדים של אותו מטבע. רוב התיקים בדיני משפחה מסתיימים בבית המשפט. חלקם לא.
עורך דין טוב צריך לדעת להילחם בשביל הלקוח בבית המשפט, אבל גם צריך לדעת לנהל משא ומתן ולהגיע לפשרה מחוץ לבית המשפט כשמתאפשר.
שאלו את עורך הדין שלכם איזו הכשרה וניסיון יש לו במשא ומתן בדיני משפחה, גישור ומשפט שיתופי. שאלו את עורך הדין שלכם אם יש לו את הניסיון לטפל בתיק שלכם בבית המשפט אם ניסיונות הפשרה ייכשלו.
מהו התעריף השעתי של עורך הדין?
שאלה זו חשובה, ולא רק מהסיבה הברורה. לעתים רחוקות מומלץ לעבוד עם עורך הדין במחיר הנמוך ביותר שתוכלו למצוא. שכר טרחת עורך דין לדיני משפחה יכול להשתנות במידה רבה, ולמרות שתעריף שעתי גבוה יותר אינו ערובה לייצוג איכותי יותר, התעריף הנגבה משקף בדרך כלל את המיומנות והניסיון של עורך הדין. לעורך דין שאינו יכול להתחרות על יכולת אין ברירה אלא להתחרות על עלות.
אם עורך דין שגובה תעריף נמוך יותר עושה זאת מכיוון שהוא פחות מנוסה, ייתכן שהוא לא יחסוך לכם כסף בסופו של דבר. שכר הטרחה של עורך הדין שלכם הוא התעריף השעתי של עורך הדין כפול משך הזמן שהם מקדישים לתיק שלכם. במילים אחרות, התעריף השעתי עשוי להיות נמוך יותר, אך אם ייקח לעורך דין יותר זמן לבצע משימה בגלל חוסר ניסיון או היכרות עם הנושא, בסופו של דבר אתם עלולים לשלם הרבה יותר. וכמובן, אתם עלולים לקבל תוצאה גרועה יותר בפסק הדין בגלל חוסר הניסיון של עורך הדין.
איך אתם מרגישים לאחר השיחה עם עורך הדין?
עורך דין יכול להיראות כמו התאמה מושלמת על הנייר ועדיין לא להיות המתאים עבורכם. זכרו שתעבדו בשיתוף פעולה הדוק עם עורך הדין שלכם במשך חודשים ואף שנים בעניינים שיש להם חשיבות אישית, רגשית וכלכלית לעתידכם. עליכם לסמוך ולהרגיש בנוח לעבוד איתו. תחום דיני משפחה מלחיץ ומערער רגשית מספיק והתמודדות עם עורך הדין שלכם אמורה להקל, לא להחריף, את המצב הרגשי בו אתם נמצאים. בחנו את החיבור שנוצר לכם איתו. מה ההרגשה שהייתה לאחר המפגש/שיחה? האם אתם יכולים לראות שיתוף פעולה טוב איתו בהמשך הדרך?